Listownica japońska (Laminaria japonica) – znana jako kombu lub kapusta morska |
Listownica japońska (wodorost) – to z niej w 1908 r. prof. Kikunae Ikeda z Cesarskiego Uniwersytetu w Tokio wyseparował specyfik nazwany Aji-no-moto, co w japońskim znaczy tyle, co ,,istota smaku”. Sam receptor smakowy odpowiedzialny za bezpośrednie wykrywanie owej ,,istoty smaku” – zwany UMAMI - odkrył już wcześniej francuski lekarz - Jean François Fernel. Mimo to, potwierdzenia naukowego umami doczekał się dopiero w 2000 r.
L-Glutaminian sodu |
EKSCYTOTOKSYCZNOŚĆ to uszkadzanie, mutowanie i zabijanie neuronów m.in. przez ten oto powyższy niepozorny bezbarwny monohydrat, o którym mowa od samego początku jako essence of flavor: (2S)-2-amino-5-hydroksy-5-oxo-pentanonian sodu albo jak kto woli monosodium glutamate (MSG) czy po prostu GLUTAMINIAN SODU (E-621). Sam Glx (kwas glutaminowy, na który rozkłada się w organizmie MSG) jako neurotransmiter nie przekracza bariery krew – mózg, ale jego produkt [kwas γ-aminomasłowy (GABA)] JUŻ TAK. Warto by zwrócić uwagę na to, że GABA jest GŁÓWNYM SKŁADNIKIEM PIGUŁKI GWAŁTU [(kwasu γ-hydroksymasłowego (GHB)]. Nie chcę tu od razu tworzyć teorii spiskowych, ale, obserwując, co się dzieje w chemii spożywczej, można by uznać, że jakieś ,,siły wyższe” (jak powiedziałby to S. Michalkiewicz) próbują nas fizycznie i psychicznie obezwładnić…
Nie bez znaczenia jest również fakt, że MSG najpowszechniej stosowany jest w Chinach (mówi się nawet o tzw. syndromie chińskiej restauracji), gdzie jak wygląda kontrola państwa nad obywatelami - nie trzeba mówić.
Marta Czech
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz